Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grootte van de steekproef en correctiefactor

Steekproefgrootte – Deze steekproef omvat een eindige populatie, namelijk de 679 bedrijven (gehele populatie) uit de gehele regio.

De formule voor een steekproef waarbij de populatie eindig is luidt als volgt:

Gegeven:
z = 1,96 (een vaste statistische waarde bij 95% betrouwbaarheid)
N = 679 bedrijven
p = 50 % (voor een maximaal benodigde steekproefgrootte)
f = 5
679 x 1,962 x 50 x ( 1 – 50 ) 65211116
n = -----------------------------------------------------
1,962 x 50 x ( 100 – 50 ) + ( 679 – 1 ) x
52 26554

= = 245,5794231

De steekproefgrootte dient minimaal 246 bedrijven te bevatten.

Aangezien de populatie eindig is en de steekproefgrootte meer dan 10% van de populatie bedraagt wordt de correctiefactor eenmaal toegepast. Deze correctiefactor is N/(n+N-1)

N is de populatiegrootte = 679 n=245,6.
Correctiefactor wordt dus 679/(679+245,6-1)= 0,74
De steekproef moet minimaal zijn 245,6 x 0,74= 181,7 dus 182 bedrijven volstaat voor het onderzoek.

Is het geval dat de steekproefgrootte op deze manier goed is berekend?
En de correctiefactor? Toets je deze over het responsaantal of vooraf?
Ik heb namelijk het idee dat het nogal weinig respondenten zijn om uiteindelijk goede resultaten neer te kunnen leggen.
Alvast bedankt.

Yvonne
Student hbo - maandag 3 maart 2008

Antwoord

Hoi Yvonne,

Ik had natuurlijk allang je vraag via de mail moeten beantwoorden, maar enerzijds drukke werkzaamheden, anderzijds het vaker niet beschikbaar zijn van mijn A-mail............. Nou ja, zo dus maar.

Je redenering is onjuist. Je gebruikt twee formules door elkaar. Waar je de eerste opgedoken hebt weet ik niet maar daar zit wel al een correctie voor eindige populaties in verwerkt. Nog een keer die correctiefactor loslaten is dubbelop. Dus 246 heb je nodig.

De andere berekening is n (z×0,5/a)2= (1,96×0,5/0,05)2=384,16.
Nu die eindige populatiecorrectie N/(n+N-1) toepassen levert op:
384,16 × {679/(679+384,16-1)} = 245,6. Zo heb je het ook geleerd in de K3.
Er zit dus niets anders op als een respons van 246 na te streven. Concreet betekent dat bij een schriftelijke enquete alle bedrijven aanschrijven en dan maar afwachten wat je terugkrijgt.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zaterdag 8 maart 2008

©2001-2024 WisFaq