Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Alle getallen van 1 tot en 100 optellen

A: hoe kan Guus binnen een minuut alle getallen van 1 tot en met 100 bij elkaar opgeteld hebben.

B: Stel dat je niet de eerste 100 getallen bij elkaar moet optellen maar de eerste k, waarbij k een of ander getal is. Hoeveel is dan 1+2+3+.......+k?

Ruben
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 november 2001

Antwoord

Stel T = 1 + 2 + 3 + ... + k
Zet eronder dezelfde serie getallen maar dan in de omgekeerde volgorde:
T = k + ... + 3 + 2 + 1
Tel dan de getallen die boven elkaar staan bij elkaar op.
Elke som is dan gelijk aan k+1, waarvan je er k hebt; zodat 2T = k(k+1)
Dus: T = 1/2k(k+1)

dk
woensdag 7 november 2001

Re: Alle getallen van 1 tot en 100 optellen

©2001-2024 WisFaq