Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Autowassen

An en Jan wassen de auto van hun vader. An kan de auto wassen in 20 minuten tijd, Jan heeft voor dit karweitje 30 minuten nodig. Hoeveel tijd kost het hen om de klus te klaren als ze samenwerken?

Fleer
Leerling bovenbouw vmbo - dinsdag 19 februari 2008

Antwoord

Voor An geldt

n=20t1
Waarbij n1 het aantal minuten is, en t1 het aantal gewassen auto's.
Er geldt dus ook t1=n/20

Voor Jan geldt hetzelfde
n=30t2 dus t2=n/30

Als ze samenwerken, geldt dan
ttotaal=t1+t2=n/20+n/30

Ze zijn uiteraard precies gelijk klaar, wanneer ttotaal=1. Hieruit kan je n uitrekenen. Op die manier zijn ze samen 12 minuten bezig per auto.

Een andere methode, die minder formeel, maar makkelijker is:
An doet er 3 per uur.
Jan doet er 2 per uur.
Samen doen ze er 5 per uur, dus 1 in twaalf minuten.

Bernhard
woensdag 20 februari 2008

©2001-2024 WisFaq