Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoogstens of minstens

Ik ben bezig met een PO. Ik kreeg deze vraag toegestuurd, maar ik betwijfel of het wel klopt. Kan iemand dit z.s.m. nakijken voor mij?

Stel je voor dat je 9 knikkers in handen hebt. Van die knikkers zijn er 4 rood, 3 groen en 2 blauw. Elke keer worden er 3 knikkers gepakt. Vervolgens wordt de kans berekend dat:

A: 3 knikkers rood zijn.
B: minstens 1 knikker rood is.
C: hoogstens 1 knikker groen is.

Uitwerking

A: P(3 knikkers rood) = (4 boven 3) : (9 boven 3) = 0.048
B: P(minstens 1 knikker rood) = 1 - P(geen groene) = 1 - (6 boven 3) : (9 boven 3) = 0.7619
C: P(hoogstens 1 knikker groen) = 1 - P(3 rood) = 1 - (4 boven 3) : (9 boven 3) = 0.9524

Anouk
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 19 februari 2008

Antwoord

Ik neem aan dat het gaat om 'zonder terugleggen'.

A:
Klopt

B:
Dat begrijp ik niet 1-P(geen groen). Waarom niet? Mag 2 rood en 1 groen dan niet?

C:
Begrijp ik ook niet.

Volgens mij moet je er nog wel iets aan doen. Nu vooruit een paar tips dan:

B:
Bereken de kans op 1 rood, de kans op 2 rood en de kans op 3 rood. Deze kansen optellen.

C:
Bereken de kans op 0 groen en de kans op 1 groen. Deze kansen optellen...

Zou dat niet veel handiger zijn?

WvR
woensdag 20 februari 2008

©2001-2024 WisFaq