Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machten buiten de haakjes halen

beste,

(ap.bp)=(a.b)p
Bestaat er een rekenregel voor (ap.bq)?

mvg

francis

vanden
Iets anders - zondag 17 februari 2008

Antwoord

Dag Francis,

Nee, als je de waarden van a,b,p en q niet kent, dan kan je ap·bq niet herleiden tot een eenvoudigere vorm, dus ook geen regel.
Bedenk maar een getallen voorbeeld:
23·54=(2·2·2)·(5·5·5·5)
Dan zie je dat je er bijvoorbeeld van kan maken: (2·5)3·51=103·5.
In dit geval is dat misschien wel mooier.
Met letters zou dat worden: (a·b)p·bq-p.
Je ziet dat dat het in het algemeen nou niet bepaald eenvoudiger maakt.

Zie voor de rekenregels:
Rekenregels machten en logaritmen

Groet, Lieke.

ldr
zondag 17 februari 2008

©2001-2024 WisFaq