Wij zijn twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en zitten in de vijfde klas. Voor wiskunde B1 moeten wij een Praktische Opdracht maken over differentiaalvergelijkingen...
Wij hadden bedacht om het over radiometrische (koolstof)datering te gaan houden. Daar bij hoort de ouderdomsvergelijking:
t=1/$\lambda$·ln(1+D/P)
met: t= ouderdom van het materiaal D= concentratie van de dochterisotoop P= concentratie van de moederisotoop $\lambda$= de vervalconstante voor de moederisotoop
$\lambda$=ln(2)/t1/2
met: t1/2= halfwaardetijd van het moederelement
Deze ouderdomsvergelijking komt letterlijk van wikipedia...
Hier volgt onze opdracht: 1) Bestudeer hoofdstuk 17 van Getal en Ruimte deel VWO B5 (stencils). Leg dit in eigen woorden uit als basis voor je PO-onderwerp.
2) Leg, op het niveau dat klasgenoten het kunnen begrijpen, uit hoe de differentiaalvergelijking van jouw onderwerp is opgesteld.
3) Maak eerst een eenvoudig model en voeg dan stapje voor stapje dingen toe zodat het model realistischer, maar moeilijker oplosbaar wordt.
4) Leg de theorie uit die nodig is om het dynamisch model op te lossen.
5) Maak gebruik van verschillende oplosmethoden (algebraïsch en grafisch-numeriek) met daarbij grafieken en richtingsvelden. Laat zien wat er gebeurt met jouw model als je begin- en/of randvoorwaarden wijzigt.
Onze vraag gaat over het derde punt van onze opdracht: Wij hebben nu dus de hele formule en moeten deze opdracht dus eigenlijk achterstevoren uitvoeren. We weten alleen totaal niet hoe dat moet... Zou iemand ons hiermee kunnen helpen, of in ieder geval ons op weg kunnen helpen?
Alvast hartelijk bedankt!
Met vriendelijke groet,
Jorrit
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 14 februari 2008
Antwoord
Hallo Jorrit,
We definiëren de dichtheid NP als het aantal deeltjes van het moederisotoop P op plaats x en op tijd t. Dan is dN/dt de snelheid waarmee deeltjes P wegreageren naar het dochterisotoop D. Gelijkaardig is ND de dichtheid van de deeltjes D.
We kunnen inzien dat de snelheid waarmee deeltjes wegreageren afhangt van het aantal deeltjes. Er geldt zelfs dat hoe meer deeltjes er zijn hoe sneller ze wegreageren. Dus is dN/dt evenredig met N. De evenredigheidsconstante is -$\lambda$ met lambda een positieve constante. Dus geldt er
Als we dit nu integreren van een tijdstip t1 naar t2 en dus N van N(t1)=N1 naar N(t2)=N2. Er volgt dan dat
ln(N1/N2) = -$\lambda$(t1-t2)
of
N1 = N2·e-$\lambda$·(t1-t2)
Nu hebben we dus een formule om de dichtheid van het moedermateriaal te berekenen op alle tijdstippen als we het op één bepaald tijdstip kennen. Stel de tijd dat er nog alleen maar moedermateriaal was gelijk aan t = 0 en de tijd nu gelijk t=T. Er geldt dus volgens de formule dat