Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Re: Hoe leid ik de formule van jaarrente naar maandrente af

Hartelijk bedankt voor Uw heel snelle antwoord, maar enkele
dingen zijn mij helaas niet zo duidelijk.

Hoe komt U ineens aan -1 en zo op 0,72%
Zou U zo vriendelijk willen zijn om dit voorbeeld in
de formule te verwerken , dat is misschien voor mij
gemakkelijker .
Alvast bedankt !

J. Vri
Iets anders - dinsdag 12 februari 2008

Antwoord

Als je ergens 9% (=0,09) rente over krijgt, dan krijg je die 0,09 bovenop het bedrag dat je al had, het oude bedrag vermenigvuldig je dus met 1,09.

De andere kant op gaat op dezelfde manier. Uit die (1,09)^(1/12)=1,0072 per maand, krijg je die 0,0072=0,72% extra per maand.

Dus
jr=0,09
jr+1=1,09
(mr+1)^12=(jr+1)
mr+1=(jr+1)^(1/12)=1.09^(1/12)=1.0072
En dus mr=-0,0072=0,72%.

Bernhard
dinsdag 12 februari 2008

©2001-2024 WisFaq