Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Richtingscoëficient van a bepalen

Gegeven: de rechte a met a:y=mx+5 en de afstand van het punt O tot de rechte a is 3
Gevraagd: bepaal de richtingscoëficient van a.

Ellen
2de graad ASO - zondag 17 november 2002

Antwoord

Kijk eens in het onderstaande plaatje.

q5428img1.gif

De lijn y = mx + 5 snijdt de y-as in het punt B(0,5)
Het snijpunt van de lijn met de x-as is A.
De tangens van de aangeven hoek bij A is de gezochte rico.
AC is de gegeven afstand (3).
In driehoek OAB zijn gelijke hoekdelen aangegeven met x en o.
De tangens van de scherpe hoek bij A kunnen we uitrekenen,
immers we weten de cosinus van dezelfde hoek bij O.
Na enige berekening vind je dan (naar ik verwacht)
Rico = -11/3

dk
zondag 17 november 2002

©2001-2024 WisFaq