Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 54203 

Re: Keer sommen met komma getallen en breuken

Ik snap niet echt wat de punt betekent hier
en dat laatste van 1+1=2? ook niet...
kunt u dat laatste uitleggen van die decimalen en wat die punt betekent.

dank u wel

Tannaz
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 3 februari 2008

Antwoord

Met die punt wordt gewoon een maalteken bedoeld.

Als je een beetje gevoel wilt krijgen hoe of het zit moet je nog eens naar jouw voorbeelden kijken.
11.5 ligt tussen 11 en 12, 11.8 ligt ook tussen 11 en 12.
Dan zal het antwoord toch wel tussen 11x11=121 en 12x12=144 liggen?
Wel als je 115x118 uitrekent door ze gewoon onder elkaar te zetten dan krijg je 13570. Schuif nu de komma zo op dat je een antwoord tussen 121 en 144 krijgt: 135,7
Of nog veel groffer 11.5 en 11.8 liggen beide tussen 10 en 20, dus het antwoord ligt tussen 100 en 400, dus 135,7.

0,86x0,574
Onder elkaar zetten levert 86x574=49364
0.86 is ongeveer 0.9; 0,574 is ongeveer 0.6 9/10*6/10=54/100=0.54
je antwoord kan daar niet ver uit de buurt liggen, dus 0.49364.

Bekijk nu nog eens wat er is gebeurd:
11.5x11.8 leverde 135,70 terwijl 11.5x11.8 13570 opleverde.
11.5 en 11.8 hadden beide 1 cijfer achter de komma, 135.70 heeft er twee: 1+1=2.

0.86x0.574=0.49364, terwijl 86x574 gelijk is aan 49364.
0.86 heeft twee cijfers achter de komma, 0.574 heeft 3 cijfers achter de komma. In het antwoord 0.49364 is de komma 5(=3+2) plaatsen naar voren geschoven.

hk
zondag 3 februari 2008

©2001-2024 WisFaq