Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Diff-vergelijking probleem

Dag medewerkers van WisFAQ,
Ik heb een ernstig probleem hier. Ik kom niet uit deze diff.vergelijking:
dy/dx = 2y-x2/x+2
Ik zou het erg waarderen, als jullie me konden helpen.
Mvg

Ron Da
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 3 februari 2008

Antwoord

Hoi Ron,

Dit zijn vrij stevige vergelijkingen. In welk kader ben je daaraan bezig?

De twee dv's die je geeft zijn lineair in y met nog een functie van x.
In het algemeen dus: dy/dx = A暄 + f(x).
Dat soort vergelijkingen los over het algemeen op met variatie van constante.
Je substitueert: u = exp(-A暖)暄.
Dan vindt je du/dx = g(x), met f(x) = exp(-A暖)搭(x).
Deze vgl kun je oplossen. Je vindt u(x) en vervolgens ook y(x).

Laat eens zien hoe ver je hiermee komt. Groet. Oscar

os
zondag 3 februari 2008

©2001-2025 WisFaq