Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De moeder is drie keer zo oud als...

Moeder is 40 jaar en haar zoon is 12 jaar. Na hoeveel jaar zal de moeder driemaal zo oud zijn als haar zoon? Zouden jullie mij dat eens kunnen uitleggen?

tom wy
2de graad ASO - zaterdag 16 november 2002

Antwoord

Beste Tom,
Als de moeder 41 is, is de zoon 13, etc. Noem het aantal jaren dat erbij komt x.
Dan geldt dus dat de moeder over x jaar 40 + x jaar is, en de zoon 12 + x.
Nu wordt er gevraagd wanneer de moeder 3 keer zo oud is.
Ofwel:
3(12 + x) = 40 + x
36 + 3x = 40 + x
2x = 4
x = 2
Dus als de moeder 40+2=42 en de zoon 12+2=14 jaar is.
Controle:
3x14 = 42 klopt.

M.v.g.

PHS
zaterdag 16 november 2002

©2001-2024 WisFaq