Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eindwaarde bij maandinleg en kwartaalrente

Ik ben me momenteel aan het verdiepen in de nieuwe producten omtrent banksparen. Een van de produkten is een maandelijkse inleg van x (bijv 50 euro), gedurende y (20) jaar vastgelegd tegen een jaarrente van z (4,5%).

Echter de intrestbetaling geschiedt op kwartaalsbasis, rente op rente.

Kan iemand mij uitleggen hoe ik het eindbedrag kan uitrekenen (in een (excel) formule)? Graag met een beetje uitleg.

Alvast bedankt!

Antal
Iets anders - zaterdag 26 januari 2008

Antwoord

Beste Antal,

Rente definieert een groeifactor. Bij een rente van 4,5 procent is de groeifactor per jaar gelijk aan gj = 1,045. Wil je de groeifactor per kwartaal weten dan doe je dat tot de macht 1/4. Dus gk = 1,0450,25.

Als de inleg maandelijks gebeurt is het het beste de interest ook per maand te rekenen: gm = gk(1/12).

bedrag(n-de maand) = bedrag((n-1)-ste maand)·gm + inleg.

wil je de inleg en de interest apart zien, dan kan dat ook.

interest(n-de maand) = bedrag((n-1)-ste maand)·(gm-1)
bedrag(n-de maand) = bedrag((n-1)-ste maand) + inleg + interest(n-de maand)


Maar goed, als je de interest persé per maand apart wilt berekenen kan dat ook. Je moet dan wel voor elke inleg apart de interest berekenen. Ten slotte staat een deel van de inleg dan alweer drie maanden op de bank.

interest = inleg3·(gm-1)+inleg2·(gm2-1)+inleg1·(gm3-1)+bedrag·(gm4-1).

groet. oscar

os
zondag 27 januari 2008

©2001-2024 WisFaq