Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 53933 

Re: Differentiëren van poolvergelijkingen

Hallo,
Alvast heel erg bedankt.
De eerste twee formules snappen we, alleen de laatste twee snappen we niet: dx/dt=r cos t/t=r cos...
en dy/dt=r sin t/t=r sin... hoe komt u aan die andere antwoorden(en wat doen wij dus fout)?

Marthe
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 17 januari 2008

Antwoord

Bij partiële afleidingen zoals bijvoorbeeld $\partial$x/$\partial$t moet je afleiden naar de variabele r en alle andere variabelen zijn onafhankelijk. Dit wil zeggen dat de partiële afgeleide van de ene variabele (bv. r) naar een andere (bv. t) altijd nul geeft als ze onafhankelijk zijn. Dit geeft dus in dit geval

$\partial$x/$\partial$t = $\partial$/$\partial$t (r cos t) = $\partial$r/$\partial$t ·cos t + r $\partial$cos t/$\partial$t

Hierbij hebben we gewoon de regel van Leibniz toegepast voor het afleiden van een product. De afgeleide van de cosinus is natuurlijk - sin t en de afgeleide van r naar t is zoals hierboven gezien 0. Dit vullen we nu in

$\partial$x/$\partial$t = 0·cos t + r · (-sin t) = -r·sin t

Als we nu terug de poolvergelijkingen bekijken zien we dat r·sin t net gelijk is aan y dus

$\partial$x/$\partial$t = -r·sin t = -y

Hopelijk is het nu wel duidelijk.

FvS
vrijdag 18 januari 2008

©2001-2024 WisFaq