Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren van poolvergelijkingen

Hallo,
Wij zijn bezig met onze practische opdracht van wiskunde die gaat over poolvergelijkingen.
Zelf hebben we ons nog een aantal dingen afgevraagd(buiten de dingen die in het boek worden besproken)
We vroegen ons bijvoorbeeld af of je poolvergelijkingen kan differentiëren. Ik heb het een aantal malen met mijn gr geprobeerd, maar er kwam niet echt een antwoord uit.

Marthe
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 16 januari 2008

Antwoord

Tuurlijk kan je poolvergelijkingen differentiëren, maar de vraag is naar welke variabele. Bij poolvergelijking van een punt is x = r cos t en y = r sin t. r is hierbij de afstand van het punt tot de oorsprong en t is de hoek met de positieve x-as. Een paar mogelijke partiële afleidingen zijn de volgende

$\partial$x/$\partial$r = cos t = x/r
$\partial$y/$\partial$r = sin t = y/r
$\partial$x/$\partial$t = -r sin t = -y
$\partial$y/$\partial$t = r cos t = x

FvS
donderdag 17 januari 2008

 Re: Differentiëren van poolvergelijkingen 

©2001-2024 WisFaq