Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaardvorm van een machtreeks

Opgave:

Schrijf de reeks

$\sum$ (3x-9)n) / ((n+1)(-3)(2n+1))

in de 'standaardvorm' van een machtreeks

$\sum$an(x-c)n

Beide sommaties strekken zich over n=0 tot n=0neindig.

Daar waar ik geen theorie kan vinden bij deze opgaven, niet in mijn boek en niet op wisfaq.nl, heb ik geen idee hoe ik dit moet oplossen.

Weet u zo hoe dit moet? Of weet u wellicht de benodigde theorie te vinden op het internet? Ik vermoed dat ik deze opgave zou moeten kunnen maken met de voorkennis over reeksen die ik tot nu toe heb. Echter ik zie niet zo snel een verband er tussen...

Ronald
Student universiteit - woensdag 16 januari 2008

Antwoord

De enige voorkennis die je nodig hebt is de volgende:
(3x-9)n=(3(x-3))n=3n(x-3)n

dan
c=3,
an=3n/(n+1)(-3)(2n+1)

hk
woensdag 16 januari 2008

 Re: Standaardvorm van een machtreeks 

©2001-2024 WisFaq