Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voegen tussen tegels

vervolg op de eerste vraag van mij
Bereken het aantal Kg.voeg als
De ruimte is 1 m2
de tegels zijn 300x300 mm
Voegbreedte is 3 mm.
Voeghoogte is (dikte tegel) 14mm.
Densiteit(dichtheid?) van de voeg is 2.0

Is deze formule dan juist?
L+B (tegel)*11.09(aantal tegel per m2) = lengte
Breedte = 3 mm
Hoogte = 14 mm
LxBxH
De uitkomst delen door 1000.000 x de densiteit = aantal Kg. voeg voor deze ruimte...
Is bovenstaande juist?

Jim

Jim On
Ouder - donderdag 14 november 2002

Antwoord

Hoi,

Sorry, maar jouw redenering volg ik niet...

Ik veronderstel eerst dat je een gemiddeld gewicht aan voegsel wil per vierkante meter bedekking. Voor een grote oppervlakte kan je dan de voeg langs rand van de hele bedekking (bv langs de muur) verwaarlozen.

Voor elke tegel hebben we eigen randje van 1.5mm voeg. Gecombineerd geeft dit 'dekkingseenheden' van 303x303=91809mm2. Hier van is 300x300 tegel en de rest is voeg. De voeg heeft dus een oppervlakte van 1809mm2. De verhouding van de oppervlakte van de voegen tot de totale gedekte oppervlakte is dus 1809/91809=0,01970. Voor 1m2 is dit dan 0,01970m2=19704mm2. Met een dikte van 14mm geeft dit dan een volume van 14x197,04=275855mm3=0,27585dm3

Nu weegt 1dm3 2,0kg. De voegen wegen dus: 0,27585.2,0=0.55kg

(Om het totale gewicht aan voeg te berekenen voor een grotere oppervlakte, moet je er wel nog het gewicht van de voegen langs de muren bijtellen.)

Als je 1m2 wil bedekken en wel een voeg rondom nodig hebt, dan moet je een tekeningetje maken met de tegels en de stukken van tegels.

Per meter heb je 3 volle tegels nodig en een stuk van een tegel. Er zullen dus 4 voegen zijn van 3mm. Het gebroken stuk tegel heeft dus als afmeting 1000-3.300-4.3=88mm.
Je hebt dus voor die ene m2:
9 stukken van 300x300
6 stukken van 88x300
1 stuk van 88x88
samen geeft dit: 976144mm2.
De voegen hebben dus een oppervlakte van 1000000-976144=23856mm2.

De voegen hebben dus een volume van 14.23856mm2=333984mm3=0,33398dm3

Nu weegt 1dm3 2,0kg. De voegen wegen dus: 0,33398.2,0=0.68kg

En serieus verschil van 21%...

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 14 november 2002

©2001-2025 WisFaq