Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met groeifactoren

hoi, ik heb een vraag
de opdracht: van een zeesterrensoort weet men dat de groeifactor voor de diameter vanaf een bepaald tijdstip (noem dit t = 0) per 10 dagen gelijk is aan 1.25
1) hoeveel is de procentuele toename per 20 dagen? gevonden: 56.25 % per 20 dagen
2) hoeveel is de procentuele toename per 5 dagen? gevonden: 11.8% per 5 dagen
3) stel het voorschrift f(t) op van de groei van de diameter van deze zeester als voor t=0 de diameter gelijk is aan 17 mm. f(t) in mm en t in dagen gevonden: ongeveer 17 · 1.02257 (tot de tde)
4) na hoeveel dagen is de diameter van deze zeesterrensoort met 75% toegenomen? niet gevonden berekening: f(t)= 17 · 1.25 (tot t/10 de) t in dagen en f in mm 17 · 1.75 = 29.75 = 29.75 = 17 · 1.25 (tot t/10 de) = 1.75 = 1.25 (tot t/10de)
maar ik kom geen enkele keer het juiste resultaat uit (de uitkomst is 25 dagen) alvast bedankt
groetjes

yannic
3de graad ASO - donderdag 10 januari 2008

Antwoord

Bij vraag 4: 17·1,02257t = 29,75, dus 1,02257t = 1,75 en dan
t = log(1,75)/log(1,02257) = (afgerond) 25.

MBL

MBL
donderdag 10 januari 2008

©2001-2024 WisFaq