Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met natuurlijke logaritme

Hallo,

Voor een vak moet ik de vergelijking -x=ln(2x+1) oplossen. Ik weet dat het antwoord 0 is, maar hoe schrijf ik de vergelijking zo uit dat er x=0 uitrolt?

Alvast bedankt

Arjen
Student universiteit - donderdag 10 januari 2008

Antwoord

Beste Arjen,

Leuk voorbeeld. Voor zover ik weet is er geen oplosstrategie voor deze vergelijking. Dat hoeft ook niet. Je bewijst dat x=0 een oplossing is. Je kunt ook bewijzen dat het de enige oplossing is. (de linker functie is dalend en de rechter stijgend). Daarmee heb je de complete oplossing.

Ik kan me wel voorstellen dat je de vraag stelt. Maar, vergelijkingen waar x in de exponent en het grondgetal staat zijn meestal niet oplosbaar. In jouw geval is het nog leuk dat je wel een oplossing kunt vinden. De simpele vergelijking x=exp(-x) heeft wel degelijk één oplossing. Maar die is alleen numeriek te benaderen.

Groet. Oscar

os
donderdag 10 januari 2008

©2001-2024 WisFaq