Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Plaatswaardesystemen

Beste,
Ik vraag me af hoe ik volgende oefening moet berekenen:
2356 in het talstelsel van 8 omzetten naar het talstelsel van 4
Van harte bedankt!

Anneli
Student Hoger Onderwijs België - maandag 7 januari 2008

Antwoord

Met de notatie getalb bedoel ik dat "getal" een getal in het talstelsel van b is.
23568=2·512+3·64+5·8+610=126210
We gaan nu 126210 omzetten naar basis 4.
Dit gaat als volgt:
1262=315·4 rest 2
315=78·4 rest 3
78=19·4 rest 2
19=4·4 rest 3
4=1·4 rest 0
1=0·4 rest 1
Als je de resten nu van onder naar boven leest, dus 103232 dan is 1032324=126210=23568

hk
maandag 7 januari 2008

©2001-2024 WisFaq