Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

X en Y coordinaat bepalen bij gegeven hoek en lengte

Hallo,

als ik een punt heb gedefinieerd door een hoek en een lengte, hoe bereken ik daar dan de bijbehorende x en y coordinaat van?

Het idee is dat een hoek van 0 graden de Y as is en 90 graden de X as.

Voorbeelden:

- hoek = 90 graden, lengte = 20: x = 20 en y = 0.
- hoek = 180, lengte = 35 dan is x = 0 en y = 35.

Volgens mij is dit redelijk eenvoudig alleen ik weet niet goed waar ik het zoeken moet!

Bas
Iets anders - donderdag 14 november 2002

Antwoord

Beste Bas,

Je vraag is in zoverre ongebruikelijk dat normaal gesproken de positieve x-as hoort bij 0 graden, en de positieve y-as bij 90 graden. In dat geval vormen de gegeven hoek f en afstand r vanaf de oorsprong zogenaamde poolcoördinaten, geschreven als (r,f). De gebruikelijke omzetting van poolcoördinaten in 'gewone' coördinaten gaat met de formule

(r,f) ® (r cosf, r sinf).

Let wel, dit is voor de standaard poolcoördinaten!

In jouw geval met verwisselde x- en y-as, zijn als het ware de x- en y-coördinaten ook verwisseld, en zo is bij jouw r en f het bijbehorende punt (r sinf, r cosf).

FvL
donderdag 14 november 2002

©2001-2024 WisFaq