Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Los x en y op

Kunt u deze vergelijking eens voor mij oplossen? Ik snap er geen hout meer van.

x=1+3/5(y+4)
y=3+2/7(1-2x)

marco
Leerling mbo - vrijdag 4 januari 2008

Antwoord

Haal eerst die breuken eens weg:
vermenigvuldig de eerste vergelijking met 5 en de tweede met 7:

5x=5+3(y+4)
7y=21+2(1-2x)

Werk nu de haakjes weg:
5x=5+3y+12
7y=21+2-4x

vereenvoudig:
5x=17+3y
7y=23-4x

Vermenigvuldig nu de bovenste vergelijking met 7 en de onderste met 3:
35x=119+21y
21y=69-12x

Vul nu de onderste vergelijking in de bovenste in:
35x=119+69-12x
47x=188
x=188/47=4
Vul nu x=4 in in y=3+2/7(1-2x):
y=3+2/7(1-8)=
y=3+2/7(-7)
y=3-2
y=1.
Dus x=4 en y=1.

Controle: vul y=1 in in x=1+3/5(y+4):
x=1+3/5(1+4)=1+3/5*5=1+3=4.



hk
vrijdag 4 januari 2008

©2001-2024 WisFaq