Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

Goedemiddag,

Dit is een opdracht die ik krijg bij mijn HBO-opleiding.

Stel 2x=y en los de vergelijking 22x - 3·2x + 2 = 0 op.

Zie hieronder mijn uitwerking. Kom alleen niet veel verder.

y2-3y+2=0
(x-2)(x-1)=0
x=2 of x=1
Dit komt niet overeen met het antwoord wat ik moet hebben.
Kunnen jullie mij verder helpen?
Dit zijn de antwoorden die mijn boek geeft (meerkeuze):
A: x=0
B: x=1
C: x=2
D: x=0 of x=1

Alvast bedankt.

Natasc
Student hbo - vrijdag 14 december 2007

Antwoord

Hoi,

Als er x2 - 3x + 2 = 0 stond, dan klopte (x-2)(x-1) = 0 ook. Maar er stond y2 - 3y + 2 = 0 dus (y-2)(y-1)=0 en dus y = 2 of y = 1. Nu moet je die y weer omschrijven naar 2x.
Dus 2x = 2 of 2x = 1 en dat klopt als x = 1 of x = 0.

Groetjes,

Davy.

Davy
vrijdag 14 december 2007

©2001-2025 WisFaq