Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Begrensde rijen

Dag beste Wisfaq

Ik heb een vraagje over begrensde rijen, het zijn namelijk 2 oefeningetjes. Maar geraak maar niet aan de juiste oplossing.

De opgave is als volgt: Welke van de volgende rijen zijn begrensd?

1) N0 ( natuurlijke getallen zonder 0 ) - R2: n - ((n+1)/n,3)

2) N0 - R2: n - (e^(-(n^-2)),n/absolute waarde (n) )

Ik weet dat het de bedoeling is een getal M te zoeken, zodat elke Un kleiner of gelijk is aan M.

Alvast bedankt
Bart

Bart H
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 13 december 2007

Antwoord

Dag Bart,

In één dimensie volstaat het inderdaad om aan te tonen dat er een M0 bestaat zodat |un|M (de absolute waardes zijn belangrijk!)

In twee dimensies moet je aantonen dat er een M0 bestaat zodat je rijtermen (dit zijn koppels, dus je kan dat zien als punten in het vlak) allemaal in een cirkel met straal M liggen.

Of, en dat is equivalent, dat er een M1 en een M2 bestaan zodat |un,1|M1 en |un,2|M2. Met un,2 bedoel ik de tweede component van un.

Meestal is de tweede definitie handiger, dat is hier ook zo. Als ik eens naar de tweede opgave kijk: je eerste component is e^(-n^(-2)). Als n stijgt, dan daalt n^(-2), dus dan stijgt -n^(-2), dus dan stijgt ook e^(-n^(-2)). Als n naar oneindig gaat, dan is e^(-n^(-2)) echter nog altijd maar gelijk aan e^0=1. Dus die eerste component is een rij van positieve getallen tussen 0 en 1, dus je kan M1=1 kiezen. En voor natuurlijke getallen geldt |n|=n, dus n/|n|=1, dus je kan M2=1 kiezen. Dus de rij uit je tweede oefening is begrensd.

De rij uit de eerste oefening ook, ook daar kan je M1 en M2 vinden.

Oja, wil je per se met de eerste definitie werken, dan kan je M gelijk nemen aan Ö(M12+M22), dan geldt dat
|un|=Ö(un,12+un,22)Ö(M12+M22)=M.

Groeten,
Christophe.

Christophe
donderdag 13 december 2007

©2001-2024 WisFaq