Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Altijd en nooit kwadraten

toon aan dat geen getal uit de rij
11 111 1111 11111 .....
een kwadraat is.

toon aan dat elk getal uit de rij
49 4489 4444889 44448889 ......
wel een kwadraat is.

anonie
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 december 2007

Antwoord

Het bewijs dat de rij 11, 111, 1111, 11111 geen kwadraten bevat gaat het simpelst als je van deze getallen de rest bij deling door 4 uitrekent.
Die rest is altijd 3. Kwadraten hebben bij deling door 4 rest 0 of rest 1.
Dus deze rij bevat geen kwadraten.

De tweede rij bestaat uit de getallen:
72,672,6672,66672,666672,....
'verklaring'
Dat 72=49 hoeft geen betoog.
672=(60+7)2=3600+2·60·7+49=3600+2·420+49=3600+840+49=4489
6672=(600+67)2=360000+2·600·67+4489=360000+2·40200+4489=360000+80400+4489=444889
66672=(6000+667)2=36000000+2·6000·667+444889=36000000+2·4002000+444889=
36000000+8004000+444889=44448889.
De eigenlijke grap zit hem in de producten 2·600...·...67.
Je kunt 6667 zien als iets meer dan 2/3 van 10000, om precies te zijn: 1/3 meer.
Dus 60000·6667=6·10000·(2/3·10000+1/3)=
=10000(6·2/3·10000+6·1/3)=10000·(40000+2)=400020000.

Dus het getal bestaande uit n zessen gevolgd door een 7 is gelijk aan (2/3·10n+1+1/3)

Kwadrateer je dit getal dan krijg je 4/9·10^(2n+2)+4/9·10n+1+1/9.
Nu is 10m/9 een getal bestaande uit m-1 enen+1/9 en 4·10m een getal bestaande uit m-1 vieren+ 4/9.
Dus we moeten optellen:
Een getal van 2n+1 vieren, een getal van n vieren en 4/9+4/9+1/9=1
Zet je dit allemaal netjes onder elkaar dan krijg je een getal uit jouw rij.

hk
woensdag 12 december 2007

©2001-2024 WisFaq