Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gooien met 3 dobbelstenen

Hallo,
Ik moet een proefje doen met het gooien van 3 dobbelstenen. Wat dan de kans is dat je een bepaald aantal ogen gooit. Maar ik weet niet meer hoe ik dat moet doen! Ik hoop heel erg dat u wil/kan helpen.

Alvast bedankt

Anne

Anne V
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 december 2007

Antwoord

Dag Anne,
ALs je met twee dobbelstenen gooit kan je een tabel baken met langs de beide assen de getallen 1 t/6.
Bij x=3, y=4 vul je dan in: 7
Bij x=2, y=4 vul je in:6

Bij (x,y) vul je in: x+y.

Als je nu de kans op bijvoorbeeld 6 wil weten , dan tel je hoe vaak het getal 6 in je tabel voorkomt. Dat zijn er 5 als het goed is. De kans op 6 ogen is daarom: 5/36.

Maar met drie dobbelstenen zou je drie-dimensionaal moeten tekenen.
Moet je werkelijk alle mogelijkheden berekenen, of alleen de meest waarschijnlijke?
Je kan 6 tabellen maken, of beginnen met de tabel voor twee dobbelstenen.
Maak een tabel met in de eerste kolom n.
Laat n lopen van 3 t/m 18.
Zet in de tweede kolom welke getallen van 2 t/m 12 kunnen worden aangevuld tot n door er 1,2,3,4,5 of 6 bij te tellen.
In de derde kolom zet je hoe vaak de getallen uit kolom 2 in je twee-dobblestenen tabel voorkomen.
Misschien lijkt het wat ingewikkeld, maar ik geef een begin van die tabel:



Vanaf 10 herhaalt het aantal in de laatste kolom zich (in spiegelbeeld).
ALs het goed is kom je op een totaal van 63.
Zou dat lukken??

ldr
woensdag 12 december 2007

©2001-2024 WisFaq