Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat betekent modulus?

Wat betekent modulus ln x-1 gedeeld door ln x-1?

sepke
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 10 december 2007

Antwoord

Modulus? Modulusstrepen!? Bedoel je:

q53452img1.gif

Die modulusstrepen wil zeggen dat de je absolute waarde moet nemen. Op je GR kan je de functie vinden als Abs() onder Math en dan Num.

De absolute waarde wil zeggen dat negatieve getallen positief worden en positieve getallen positief blijven. Je zou kunnen zeggen dat je los van het teken (min of plus) alleen kijkt naar de 'absolute' waarde.

In dit geval zijn er twee gevallen:

1. ln(x-1)0 dan is |ln(x-1)|=ln(x-1) Þ f(x)=1 voor x2
2. ln(x-1)0 dan is |ln(x-1)|=-ln(x-1) Þ f(x)=-1 voor 1x2

Daarbij moet je rekening houden met het domein. ln(x) bestaat alleen voor x0. In dit geval moet x-10 dus x1.

Samengevat:
f(x)=-1 voor 1x2
f(x)=1 voor x2

Hopelijk helpt dat...

Zie Wikipedia - Absolute value

WvR
maandag 10 december 2007

©2001-2024 WisFaq