Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrie

Hallo,

Ik loop vast bij het volgende probleem:

Er is een Lissajous-figuur getekend (x bereikt 2 keer het maximum en minimum; y bereikt 1 keer het maximum en minimum; ik kan 4 zuivere punten aflezen: (0,1/2), (0,-1/2),
(-1,-1) en (-1,1)
De parametervoorstelling is gegeven; x=sin2t en y=sinc(t-d). De figuur wordt
één keer doorlopen. De vraag is: geef c en d.

Dat c=1 is mij duidelijk. Maar hoe kom ik nu aan d?
Ik dacht: sin2t=0 dan is t=0,1/2p,p,2p.
Moet ik dan een van deze waarden invullen bij y, om te achterhalen wat d is? Dan plotten met de GR om te kijken of
dit overeenkomt met de gegeven figuur?

Er zou uit moeten komen voor d=(bijvoorbeeld) 1/3p

Alvast bedankt,
Katrijn

Katrij
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 9 december 2007

Antwoord

Volgens mij zou ik het ook zo doen.
Die 1/3p kun je vinden door t=1/2p te nemen:
sin(1/2p-d)=1/2, dan (bijvoorbeeld) 1/2p-d=1/6p,
dus d=1/2p-1/6p=1/3p.
(maar er zijn veel waarden van d die dezelfde figuur opleveren)

hk
maandag 10 december 2007

©2001-2024 WisFaq