Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide opstellen van

stel de afgeleide op van ln|(x+3)+sqrt((x+3)2+4)|+c.

Ik kom er niet uit, iemand die mij kan helpen?

JT
Student universiteit - vrijdag 7 december 2007

Antwoord

Om te beginnen is ln|x|=ln(x) als x0 en ln(-x) als x0.
Nu geldt: de afgeleide van ln(-x)=1/(-x)*(-1)=1/x
en de afgeleide van ln(x)=1/x.
Dat wil dus zeggen dat de afgeleide van ln|x|=1/x voor alle x¹0.
Dus die absoluutstrepen staan er alleen maar om het er moeilijk uit te laten zien.
Oh ja en die c is een constante die bij differentieren wegvalt.
Dus we willen de afgeleide hebben van ln(x+3+Ö((x+3)2+4), dat ruimt al lekker op.
Nu ga je de kettingregel gebruiken:
We zien deze functie als ln(u) met u=x+3+Ö((x+3)2+4
De afgeleide is dan 1/u*u', dus
1/(x+3+Ö((x+3)2+4))*(de afgeleide van x+3+Ö((x+3)2+4))
Probeer het nu zelf eens af te maken...

hk
vrijdag 7 december 2007

©2001-2024 WisFaq