Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een familie van functies

f(x)= -x2 -2x + p, het maximum = 1
  1. bereken p
  2. voor welke p is max -1
  3. als nu gegeven is dat p = -1, wat is dan het maximum van f

philip
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 19 maart 2007

Antwoord

Je kunt deze vraag op een aantal manieren aanpakken. Omdat je verder geen informatie geeft zal ik maar een aantal mogelijkheden opnoemen. Kijk maar welke je aanspreekt.
  1. De grafiek van f(x) is een parabool.
    Je kunt nagaan dat voor de algemene gedaante van de parabool, y=ax2+bx+c geldt dat de top ligt bij x=-b/(2a).
    Voor deze parabool geldt: a=-1, b=-2 en c=p.
    Dus top bij x=-b/(2a)=2/-2=-1.
    ytop=-1+2+p=p+1.

  2. Als je al hebt leren differentieren kun je dit ook op de volgende manier doen:
    f'(x)=-2x-2.
    f'(x)=0 $\Rightarrow$ -2x-2=0 $\Rightarrow$ x=-1, ytop=-1+2+p=p+1.

  3. Een parabool is symmetrisch. De top ligt midden tusen de snijpunten met een horizontale lijn.
    We nemen de lijn y=p.
    Dus los op: -x2-2x+p=p $\Rightarrow$ -x2-2x+p=p $\Rightarrow$ -x2-2x=0 $\Rightarrow$-x(x+2)=0
    $\Rightarrow$x-0 of x=-2 zijn de snijpunten met de lijn y=p, de top ligt dus bij (0-2)/2=-1; ytop=-1+2+p=p+1.

  4. Kwadraat afsplitsen
    -x2-2x+p=-(x2+2x)+p=-(x2+2x+1)+p+1=-(x+1)2+p+1
    Top dus (-1,p+1)

  5. Los -x2-2x+p=0 op met de ABC-formule:
    a=-1, b=-2, c=p, D=4+4p
    x=(2±√(4+4p))/(-2)=-1±√(p+1).
    Top midden tussen de nulpunten, dus xtop=-1, etc...

  6. Je krijgt de grafiek van f door de grafiek van y=-x2-2x over een afstand p omhoog te schuiven. De top van y=-x2-2x is (-1,1). De top van f dus (-1,1+p)
Na het voorbereidende werk, dat dus op verschillende manieren kan, kun je de opgave zo afmaken:
  1. max=ytop=1
    Dus p+1=1, dus p=0.

  2. max=ytop=-1
    Dus p+1=-1, dus p=-2.

  3. max=ytop=p+1, maar p=-1, dus max=-1+1=0.

hk
maandag 19 maart 2007

©2001-2024 WisFaq