Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kortste afstand tussen kruisende rechten

Gegeven de punten P(2,1,3), Q (1,2,1), R(-1,-2,-2) en S (1,-4,0) Bepaal de kortste afstand tussen de kruisende rechen PQ en RS

Oplossing voor zover ik kan:

Ik wil de vgln opstellen van het vlak evenwijdig aan RS door PQ dus zoek ik de normaalvector die ik vind met het uitproduct te nemen van de richtingsvectoren van PQ en RS

richtingsvector PQ = (1-2, 2-1,1-3)= (-1,1,-2)
richtingsvector RS = (1+1, -4+2,0+2)=(2,-2,2)

Het uitproduct
(-1,1,-2) x (2,-2,2) = (2-4,2-4,2-2) = (-2,-2,0)

Ik ken dus de normaalvector op het vlak en nu?

Blue
3de graad ASO - woensdag 5 december 2007

Antwoord

Hallo

Het vlak door PQ en evenwijdig met RS noemen we a.
Je kent dus de vergelijking van het vlak a (x+y-3=0)

De gezochte afstand is nu de afstand van R tot het vlak a (3Ö2)
Als controle kun je ook de afstand van S tot het vlak a berekenen.

LL
woensdag 5 december 2007

 Re: Kortste afstand tussen kruisende rechten 

©2001-2025 WisFaq