Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische stelling bewijzen

Deze oefening was niet verplicht, maar met de examens in het vooruitzicht zou ik toch graag de oplossing weten. Ik heb het al vaak geprobeerd, maar het is me nog niet gelukt tot nu toe.

We moeten dit bewijzen:
(sec a+tan a)2=1/(sec a-tan a)2
door van het ene lid naar het andere te rekenen.

Het zou moeten lukken zonder formules van simpson, somformules, of de formules van de dubbele hoek.

Ik heb ook al geprobeerd met de formule 1+tan2 a=sec2 a, zonder succes.

Olivie
3de graad ASO - maandag 3 december 2007

Antwoord

Hallo

We beginnen met het linkerlid:
(sec(a) +tan(a))2 =

(1/cos(a) + sin(a)/cos(a))2 =

(1+sin(a)/cos(a))2 =

(1+sin(a))2/cos2a =

(1+sin(a))2/1-sin2a = (formule:a2-b2 = (a+b)(a-b))

1+sin(a)/1-sin(a) = (formule:(a+b)(a-b) = a2-b2)

1-sin2a/(1-sin(a))2 =

cos2a/(1-sin(a))2 =

(cos(a)/1-sin(a))2 =

1/(1-sin(a)/cos(a))2 =

1/(sec(a)-tan(a))2

LL
maandag 3 december 2007

©2001-2024 WisFaq