Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zoek de limietwaarde

Oef op justeringstesten

Gegeven

Veronderstel dat gedurende voorbije verkiezingen volgende resultaten werden waargenomen.

Partij %kiezers
A 32
B 17
C 42
onthoudingen 9

Een verkiezingspeiling, uitgevoerd voor de nieuwe verkiezingen onder 500 kiesgerechtigden, levert volgende resultaten :

Partij Aantal
A 143
B 93
C 222
onthoudingen 42

Kan men stellen dat er belangrijke wijzigingen zijn ontstaan tussen de voorbije verkiezingen en het ogenblik van de peiling?

Oplossing:

Men vindt d2 = 3,44 waarbij de vrijheidsgraad gelijk is aan v= 4 -1 = 3 . De limietwaarde bedraagt 7,81 voor amax = 0,05. Men meet aldus geen significant verschil

Nu weet ik niet hoe ze aan limietwaarde komen? Hopelijk kunnen jullie me helpen.

Alvast bedankt,

Nicholas

Nichol
Student universiteit België - zaterdag 1 december 2007

Antwoord

Nicholas,
Kijk eens in de tabel van de c2-verdeling.

kn
zaterdag 1 december 2007

©2001-2024 WisFaq