Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte van het vlak onder de hyperbool 1/x

Wat is de oppervlakte van de ruimte tussen de x as, en de hyperbool 1/x, met als linkerbegrenzing dhet lijnstuk van (0,1) naar (1,1)?

Coen B
Iets anders - dinsdag 12 november 2002

Antwoord

Jouw linkergrens moet waarschijnlijk het verticale lijnstuk van (0,1) tot (1,1) zijn.
De gevraagde oppervlakte kun niet berekenen aangezien deze oneindig groot is.
Om dit in te zien schrijven we de oppervlakte van het gebied dat wordt begrend door de grafiek, de x-as en de lijnen x = 1 en x = p met behulp van een integraal:

Opp = ò1/xdx = [ln x]p1 = ln p

Voor de oppervlakte die jij wilt weten moeten we p oneindig groot laten worden, maar helaas, dan wordt ln p ook oneindig groot.

jr
dinsdag 12 november 2002

©2001-2024 WisFaq