Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De bol

Er is een prisma getekend in een orthonormaal assenkruis dat |AO| = 6; |OB| = 8 en |OF| = 10.
OA staat loodrecht op OB. (AOB en DFE zijn dus 2 rechthoekige driehoeken)
Een bol raakt vl(A,B,O) en gaat door de punten D,E,F.
Er wordt gevraagd om de straal te berekenen van deze bol.

Mijn klasgenoten en ik weten niet zo goed hoe we aan deze oefening moeten beginnen. Kunnen jullie ons op weg helpen?

Alvast bedankt!

Hanne
3de graad ASO - woensdag 28 november 2007

Antwoord

Beste Hanne en klasgenoten,
Is dit wat je bedoelt?
q53247img1.gif
De bol gaat door de punten D,E en F.
De doorsnede van een bol met een vlak is een cirkel.
Je moet dus eerst het middelpunt vinden van de cirkel door D,E en F.
En die ligt op de lijn DE!
Teken vervolgens op ware grootte het vlak ABED en de plaats van het middelppunt van die cirkel.
Het middelpunt van je bol moet ook in dat vlak liggen!

Hoop dat dat je opweg helpt!
Zoniet, dan hoor ik het wel.
Succes.

ldr
woensdag 28 november 2007

©2001-2024 WisFaq