Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 53221 

Re: Samengestelde intrest

Geachte,

Kun je mij ook de toegepaste formules laten weten om het resultaat te bekomen. Beste dank.

jean m
Ouder - woensdag 28 november 2007

Antwoord

Hallo,

Als € 100 Euro wordt belegd tegen 10% rente per jaar is de eindwaarde na 1 jaar 100·1,1= € 110. De factor 1,1 is de zgn groeifactor. De eindwaarde na 2 jaar is 100·(1,1)2 , na 3 jaar 100· (1,1)3 enz. De groeifactor is te berekenen met de formule p/100+1.
In uw opgave is het de bedoeling juist de groeifactor en daarmee het percentage p te vinden van verschillende bedragen met verschillende looptijden die met hun gezamelijke eindwaarde aan een bepaald bedrag komen.
991,58·(x)20 + 495,79·(x)19....+ 800·(x) = 34083,19

Om dit op te lossen bestaat geen kant en klare formule. Met hulp van Exel gaat het vrij simpel. Voer het bovenstaande in en gebruik voor x een cel met absolute verwijzing. Door verschillende waarden voor x te proberen kan zo het eindbedrag worden bereikt, in dit geval bij x= 1,092475

met groet

Excel formule voor sparen met vaste rente en storting

pl
zaterdag 1 december 2007

©2001-2024 WisFaq