Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproefvariantie

Er is sprake van de volgende populatie
x   p(X=x)
0 0,6
2 0,3
4 0,1
Uit deze populatie wordt een aselecte steekproef getrokken van omvang 2, x1 en x2.
Vervolgens moet je de de T (steekproeftotaal), m (steekproefgemiddelde), s2 (steekproefvariantie) en de s (steekproefstandaardafwijking) berekenen.

Ik weet hoe ik de kans moet berekenen en het totaal
dan kom ik uit op het volgende schema:
steekproef  kans  t   m
0,0 0,36 0 0
0,2 0,18 2 1
0,4 0,06 4 2
2,0 0,18 2 1
2,2 0,09 4 2
2,4 0,03 6 3
4,0 0,06 4 2
4,2 0,03 6 3
4,4 0,01 8 4
Maar nu begrijp ik totaal niet hoe ik de s2 moet uitrekenen.. door het antwoordblaadje weet ik bijv. dat de s2 van 2,0 = 2.. maar hoe kom je aan dit antwoord?
Alvast heel erg bedankt

amber
Student universiteit - zondag 25 november 2007

Antwoord

Je kunt de verwachtingswaarde en standaarddeviatie met je GR berekenen:

q53191img1.gif

Maar dat kan ook 'met de hand':

q53191img2.gif

We stellen vast:

E(X)=1
s(X)1,34

Je bent natuurlijk bekend met de wortel-n wet!?

q53191img3.gif

...en dan ben je er wel zo'n beetje...

Ik begrijp alleen niet wat die tweede tabel is. Hoe kom je daar aan? En wat is het?

WvR
zondag 25 november 2007

©2001-2024 WisFaq