Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

GR geeft error

Om mij voor te bereiden op het tentamen begon ik weer aan het begin van het hoofdstuk. Ik wilde een simpele rij invoeren. Enkel geeft mijn GR (TI-84 Plus) nu bij alles een error. Ik weet niet wat ik fout doe. Volgens mij doe ik ook niets fout. Als ik de letterlijke stappen volg van voorbeelden, krijg ik nog steeds een error.

Ik gebruik voor de u '2nd 7' en de n de knop naast alpha.
GR staat ingesteld op Seq en bij format staat ie op 'time'.
Dat lijkt me allemaal te kloppen, maar nog verschijnt noch een grafiek, noch een tabel. Enkele malen kreeg ik wel een tabel, maar daar gaf ie bij elke waarde een error.

Ik heb het voorbeeld geprobeerd op deze site onder het kopje "Tijdgrafiek en webgrafiek":
http://www.math4all.nl/TI/TI83rijen.html

Of anders het voorbeeld uit het boek:
Gegeven is de rij u(n)= 0,8u(n-1)+100 met u(0)=200

Ik voer in bij y=:
n(min)=0
u(n)=0,8u(n-1)+100
u(nMin)=200

Vervolgens krijg ik Err: Invalid te zien
Ik heb voor het window alles geprobeerd, maar niets schijnt te helpen. Hoe moet het window ingesteld zijn bij deze voorbeeldsom? Kortom : hoe krijg ik het voor mekaar dat die error niet meer verschijnt?

Lisann
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 22 november 2007

Antwoord

Een vreemde zaak. Ik heb het voorbeeld uit je boek ook ingetikt op een TI83 en er wordt probleemloos een tabel gegenereerd.
Een vaak voorkomende vergissing is het gebruikte minteken. Heb je in het stukje u(n-1) misschien op het minteken met de haakjes getikt? Je moet natuurlijk de aftrekmin hebben die tussen de knoppen voor optellen en vermenigvuldigen zit.
Wat de TI84 ook nog wel eens doet is het volgende. Bij de invoer van functies en rijen moet er helemaal links in het scherm een schuin streepje te zien zijn en op de een of andere manier verandert dat wel eens in een ander symbooltje. Het gevolg is dan o.a. dat er maar één grafiek getekend wordt of geen enkele. Controleer eens of dat misschien het geval is.
Als niks helpt, dan moet je misschien overgaan tot een volledige reset (via Shift Mem). Misschien verlies je wat ingevoerde gegevens, maar die zijn via een kabeltje zo weer teruggezet.
Raadpleeg ook desnoods het dikke handboek eens.
Laat maar horen of er iets geholpen heeft.

MBL

MBL
donderdag 22 november 2007

 Re: GR geeft error 

©2001-2024 WisFaq