Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Termen afronden

er staat: het jaarsalaris van arend stijgt elk jaar zo'n 2,5% in 1999 verdiende hij 18.ooo euro

bereken hoeveel salaris arend in het totaal verdiend in de jaren 1999 t/m 2oo7 als de ontwikkeling van zijn salaris volgens deze manier stijgt

en dan hoef ik het antwoord niet te weten.. want dat snap k wel

k hoef alleen te weten waarom nemen ze dan S(9) ipv S( 8) ? want k ga zo telle, als 1999 0 is.. dan is 1997 8...waarom gebruike ze dan 9 ? want in mijn ogen zou da dan 1998 zijn

want ik rond dat altijd verkeerd af :S ene keer wel naar boven eentje andere keer weer niet. zit daar een regel aan vast ofzo?

alvast bedankt

marisk
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 13 november 2007

Antwoord

Beste Mariska,
Bekijk de somrij:
S=a+ar+ar2+ar3+....+arn
Dan geldt:
rS=ar+ar2+ar3+....+arn+arn+1
Dus:
S-rS=s(1-r)=a-arn+1=a(1-rn+1
dus:
S=a(1-rn+1)/(1-r)
In jouw geval: a=18000 en r=1,025 en n=8

ldr
dinsdag 13 november 2007

©2001-2024 WisFaq