Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Directe formule evenwichtswaarde

Hallo,

Ik heb binnenkort een examen wiskunde en ik kom ergens niet uit.

Zo moet ik een directe formule vinden m.b.v de evenwichtswaarde.

Nou dacht ik dat het zo moest --

Evenwichtswaarde + (begingetal – evenwichtswaarde) x groeifactor^t

maar zo klopt het dus niet !

2 voorbeelden van vragen:

een bedrijf publiceert haar slecht uitgevallen kwartaalcijfers. de waarde van de aandelen van dat bedrijf zakt onmiddelijk. de koers van de aandelen voor de publicatie was 32 euro. de waarde W in euro van een aandeel voldoet voor de eerste dagen na de bekendmaking van de kwartaalcijfers aan de recursievergelijking W(t+1)=-0,75 · W(t) + 50. de evenwichtswaarde is 28,57 euro

Ik dacht dus -- 28,57 + (50 - 28,57) · -0,75^t
maar het moet zijn: 28,57 + (32-28,57)•-0,75t

Ook bij de volgende som had ik het fout:
een spaarbedrag groeit volgens de recursievergelijking:
S(t+1)=1,025 · S(t) + 50 met S(0)=0
de evenwichtswaarde is -2000
ik dacht dus: -2000 + (50 - - 2000) x 1,025^t
maar het moet zijn --
-2000 + 2000 · 1,025^t

maar bij deze som klopt mijn formule weer wel --
maak de directe formule bij de recursievergelijking 1,4 · A(t) - 400 met A(0) = 1400, de evenwichtswaarde is 1000
ik doe dus weer -- 1000 + (1400 - 1000) · 1,4^t
en dit klopt

wat doe ik bij die andere 2 sommen dan fout wat ik bij de laatste som wel goed doe?

Alvast bedankt

marisk
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 13 november 2007

Antwoord

Beste Mariska,

Je formule klopt in alle gevallen.
Echter bij je eerste voorbeeld is de beginwaarde 32 en niet 50.
Bij het tweede voorbeeld is de beginwaarde 0 en niet 50.
Bij het derde voorbeeld heb je keurig als beginwaarde 1400 ingevuld en klopt het prima.
Viel dus wel mee denk ik!

ldr
dinsdag 13 november 2007

©2001-2025 WisFaq