Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Benodigde steekproef bij populatieonderzoek

Hallo,

Voor een onderzoek naar duurzaamheid in jachthavens heb ik alle ligplaatshouders van een bepaalde jachthaven een enquete verstuurd. Om de steekproefomvang te berekenen is gebruik gemaakt van de volgende formule:

N = p% x q% x [z : e%]2

De ingevulde formule is als volgt:
N = 50% x 50% x [1,96:5%]2 = 384,16

De omvang van de steekproef is 384.

Omdat de totale populatie kleiner is dan 10.000 elementen, (namelijk 667) is de gecorrigeerde steekproefomvang berekend met de volgende formule:

n’ = n : (1 + (n : N))

De ingevulde formule is als volgt:
n’ = 384 : (1 + (384:667)) = 243,69

De gecorrigeerde steekproefomvang is 244.

Dit zou betekenen dat ik een respons van 37% zou moeten hebben. Voor een schriftelijke enquete vind ik dit niet echt realistisch en het lijkt me eigenlijk wat veel om 244 enquetes nodig te hebben om een uitspraak te doen over een populatie van 667 mensen.

Mijn vraag is daarom: kloppen deze berekeningen wel? Of moet je voor een populatieonderzoek andere formules gebruiken?

Alvast vriendelijk bedankt voor uw hulp.

Sandra
Student hbo - woensdag 7 november 2007

Antwoord

Hallo, Sandra.

Ik ben bang dat u die respons wel moet hebben.
U vindt de uitvoering niet realistisch, maar anders zijn de uitkomsten niet betrouwbaar.

Sterkte ermee!

hr
donderdag 15 november 2007

©2001-2024 WisFaq