Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 52864 

Re: Eigenwaarde bepalen

beste wisfaq,

het heeft even tijd gekost maar ik heb de oplossing van de gereduceerde matrix gevonden:
-5 -1 6
2 -8 6
2 -1 -1

r2-r1:
-5 -1 6
0 -7 7
2 -1 -1

r1+2.5r3
0 -3,5 3,5
0 -7 7
2 -1 -1

0 -1 1
0 -1 1
2 -1 -1

-r1+r2 en r3-r2
0 0 0
0 -1 1
1 0 -1

nou probeer ik van een andere matrix de eigenwaarden te bepalen....
3 -2 4
-2 6 2
4 2 3

3-l -2 4
-2 6-l 2
4 2 3-l

na het schoonvegen krijg ik:
3-l -2 4
0 6-l 2
0 16-2l 3-l
de karakteristieke waarde wordt dan:
(7-l)[(6-l)(3-l)-(32-4l)]=
-l^3 + 12l^2 - 21l - 98
tot zo ver weet ik dat het antwoord goed is (volgens het boek dan...)
alleen het splitsen naar haakjes zodat ik de vorm
-(l-7)^2(l+2) krijg lukt me niet. ik zou zeggen dat ik de vergelijking met breuksplitsing zo moet kunnen omvormen, maar ik weet niet hoe ik de termen moet kiezen:

?????/-l^3 + 12l^2 - 21l - 98\

ik weet dus niet hoe ik de waarde ????? moet bepalen, ik zou beginnen met l+1 beginnen maar dat ik uitteraad niet goed.....
kunt u mij uitleggen hoe de waarde ????? tot stand moet komen?

bvd,

Carlos


carlos
Student universiteit - dinsdag 6 november 2007

Antwoord

Beste Carlos,

Je wil uiteindelijk je karakteristieke vergelijking oplossen naar l. Daarvoor is het net handig om te ontbinden in factoren, waarom zou je haakjes terug wegwerken? Je was al gekomen tot:

(7-l)[(6-l)(3-l)-(32-4l)] = 0

Die eerste factor toont alvast dat l = 7 een eigenwaarde is. Werk dan de tweede factor verder uit, die is kwadratisch; daarvan kan je dus gemakkelijk de nulpunten bepalen.

mvg,
Tom

td
dinsdag 6 november 2007

 Re: Re: Eigenwaarde bepalen 

©2001-2024 WisFaq