Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijzen van een kwadraat

Hallo,
ik heb een keer een speciale manier van kwadrateren gezien.
Hier een voorbeeld:
1072= stap 1: doe 7 + het hele getal. (114..)
stap 2: doe 7 in het kwadraat. (...49)
Antwoord: 11449
Wat is het bewijs hiervan?

Nick
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 4 november 2007

Antwoord

een algemeen bewijs zal niet lukken daar deze eenvoudige vorm van kwadrateren zeker niet altijd goed gaat.
Bijvoorbeeld
252=625.
25+5=30..
30..+25=3025.

Nog een tegenvoorbeeld:
2132=45369.
213+3=216
216..+.9=21609

Waarom gaat het in jouw voorbeeld wel goed?
107=100+7.
(100+7)2=1002+2·100·7+72=100·(100+2·7)+49=100·114+49=11449.

hk
zondag 4 november 2007

©2001-2024 WisFaq