Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binaire getallen aftrekken

Ik begrijp het principe van het aftrekken van binaire getallen wel, maar bij het volgende voorbeeld kom ik er toch niet helemaal uit:
10100
1101
----- -
111
0-1= 1 en 1 lenen. Maar van die 0 kan je er niet eentje lenen. Hoe moet je dan verder?

Alvast bedankt!

Annemi
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 3 november 2007

Antwoord

Eigenlijk net als bij het 10-tallig stelsel.
Het woord "lenen" is hier eigelnlijk een vals voorwendsel, want je geeft hem niet meer terug! Het is dus eerder "pikken".
ALs jij pikt van een kale kip, dan zal die kip weer pikken van het volgende slachtoffer.
10100=0.10..0.10..0=0..1.10..1.10
-------------------......1..1..0..1
_________________________________ -
-------------------.........1..1..1
In het 10-tallig stelsel:
10100=0.10..0.10..0=0..9.10..9.10
-------------------......1..1..0..1
_________________________________ -
-------------------......8..9..9..9
Kan je hetzelfde sommetje zo ook in het 3-tallig stelsel berekenen?
(antw.: 1222)

ldr
zaterdag 3 november 2007

©2001-2024 WisFaq