Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren met twee onbekenden

Hallo,

Ik moet voor mijn vervolgopleiding aan de universiteit een wiskundetoets afleggen. Nu stond er in de voorbeeldtoets:

'Completely factor the next expression:'

p2-q2+p-q

Nu heb ik begrepen dat je dit moet ontbinden in factoren, maar mijn vraag is hoe?

Alvast bedankt,

Savita
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 2 november 2007

Antwoord

Als je je 'merkwaardige producten' kent zie je (op den duur vrij snel) dat p-q zowel een factor is van p2-q2 als van p-q. Dus ik ga proberen p2-q2+p-q te schrijven als:

(p-q)(...)

Je weet p2-q2=(p-q)(p+q) dus:

p2-q2+p-q=(p-q)((p+q)+1)=(p-q)(p+q+1)

...en dat is dan dat...

WvR
vrijdag 2 november 2007

©2001-2024 WisFaq