Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Met 2 munten gooien

je gooit met 2 munten
x=aantal kruis
mijn leraar doet:
x P
0 (1/2)2=1/4.0 =0
1 1/2.1 =1/2
2 (1/2)2=1/4.2 =1/2

E(x)=0+1/2+1/2=1

hij heeft erbij geschreven dat je hierbij aan een boomdiagram moet denken.al ik daaraan denk dan kom ik uit op hetvolgend boomdiagram:
1/2/\1/2
k m
1/2/\1/2 1/2/\1/2
k m k m
of zit dit boomdiagram anders in elkaar, omdat je niet 2 keermet 1 munt gooit, maar (zoals ik het heb begrepen) 1 keer met 2 munten?

als ik dus het schemaatje maak, dan kom ik op het volgende tabelletje:

x P
0 (1/2)2.1 =1/4
1 (1/2)2.2 =1/2
2 (1/2)2.1 =1/4

E(x)=1/4+1/2+1/4=1

Dus ik begrijp niet hoe mijn leraar aan dat andere is gekomen?
kunnen jullie uitleggen hoe het nou we echt moet???

anne z
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 10 november 2002

Antwoord

Ik geloof dat je leraar het beter uit kan leggen, dan wij..:-) Maar laten we eens een poging doen!

Je kunt bij het gooien met twee munten kijken naar het aantal kruis. Er zijn 3 mogelijkheden: 0, 1 of 2 kruis. Met de volgende kansen:
P(0)=1/4
P(1)=1/2
P(2)=1/4
Jij zou moeten zeggen dat de kans op 1 kruis gelijk is aan (1/2)2·2=1/2 (denk aan KM en MK) en dat je leraar dat ook zegt (alleen een beetje korter), dus zouden jullie het eens moeten zijn.

Je leraar rekent vervolgens uit wat de verwachtingswaarde van het aantal kruis is! Dus vermenigvuldig je de kans op een bepaald aantal kruis met het aantal kruis!
P(0)·0+P(1)·1+P(2)·2=1
Dus die getalletjes erachter zijn de aantallen kruis...

Wat jij doet, dat weet ik (ook) niet...:-)

En wat betreft het boomdiagram: het maakt niet uit of je 2 munten tegelijk gooit of één voor één. Misschien dat je leraar een verkort boomdiagram gebruikt, waarbij hij/zij de takken KM en MK in één tak verwerkt... en dat kan natuurlijk.

WvR
zondag 10 november 2002

©2001-2024 WisFaq