\require{AMSmath} Exponentiële en logaritmische vergelijkingen 5ASO Hey, ik zit in het 5e jaar Latijn-wiskunde. Ik heb een klein probleem met deze oefeningen. Hopelijk kunt u mij hierbij helpen. Alvast bedankt! vriendelijke groeten, Karolien.1) 5^(ln(x²e)) - 0,2^(ln(1/x)-2) + log{Ö3}(9Ö3} = e^(ln(x)ln(5))2) log(x-1)/log(4) + 1/2 + log{2}(3).log{9}(x+1) = 2^(log{2}(2))3) 2log{4}(x) + 1/log{x+4}(2) = 2 + 1/(2log{x-3}([WORTEL]2)PS: met log{a} bedoel ik de logaritme met basis a Karoli 3de graad ASO - dinsdag 30 oktober 2007 Antwoord 1) 5^(ln(x2e)) - 0,2^(ln(1/x)-2) + log{Ö3}(9Ö3} = e^(ln(x)ln(5))5^(2lnx + 1) - 5^(lnx + 2) + 5 = 5^(lnx)Met y=5^(lnx) kan je dat schrijven als kwadratische vergelijking in y5y2 - 25y + 5 = yDat geeft na terugrekening naar x, x=e of x=1/e.2) log(x-1)/log(4) + 1/2 + log{2}(3).log{9}(x+1) = 2^(log{2}(2))Herschrijf alle logaritmen naar logaritmen met basis 2 en bekomlog{2}(x-1) + log{2}(x+1) = 3log{2}(x2-1) = 3x2-1 = 8x2 = 9x = 3 of x = -3Die laatste oplossing voldoet echter niet (probeer ze eens in de oorspronkelijke vergelijking te stoppen)3) 2log{4}(x) + 1/log{x+4}(2) = 2 + 1/(2log{x-3}(Ö2)2/log{x}(4) + log{2}(x+4) = 2 + 1/(log{x-3}(2)1/log{x}(2) + log{2}(x+4) = 2 + log{2}(x-3)log{2}(x) + log{2}(x+4) = log{2}(4) + log{2}(x-3)x(x+4) = 4(x-3)x2 + 4x = 4x - 12x2 = -12Geen oplossingen dus. cl donderdag 1 november 2007 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Hey, ik zit in het 5e jaar Latijn-wiskunde. Ik heb een klein probleem met deze oefeningen. Hopelijk kunt u mij hierbij helpen. Alvast bedankt! vriendelijke groeten, Karolien.1) 5^(ln(x²e)) - 0,2^(ln(1/x)-2) + log{Ö3}(9Ö3} = e^(ln(x)ln(5))2) log(x-1)/log(4) + 1/2 + log{2}(3).log{9}(x+1) = 2^(log{2}(2))3) 2log{4}(x) + 1/log{x+4}(2) = 2 + 1/(2log{x-3}([WORTEL]2)PS: met log{a} bedoel ik de logaritme met basis a Karoli 3de graad ASO - dinsdag 30 oktober 2007
Karoli 3de graad ASO - dinsdag 30 oktober 2007
1) 5^(ln(x2e)) - 0,2^(ln(1/x)-2) + log{Ö3}(9Ö3} = e^(ln(x)ln(5))5^(2lnx + 1) - 5^(lnx + 2) + 5 = 5^(lnx)Met y=5^(lnx) kan je dat schrijven als kwadratische vergelijking in y5y2 - 25y + 5 = yDat geeft na terugrekening naar x, x=e of x=1/e.2) log(x-1)/log(4) + 1/2 + log{2}(3).log{9}(x+1) = 2^(log{2}(2))Herschrijf alle logaritmen naar logaritmen met basis 2 en bekomlog{2}(x-1) + log{2}(x+1) = 3log{2}(x2-1) = 3x2-1 = 8x2 = 9x = 3 of x = -3Die laatste oplossing voldoet echter niet (probeer ze eens in de oorspronkelijke vergelijking te stoppen)3) 2log{4}(x) + 1/log{x+4}(2) = 2 + 1/(2log{x-3}(Ö2)2/log{x}(4) + log{2}(x+4) = 2 + 1/(log{x-3}(2)1/log{x}(2) + log{2}(x+4) = 2 + log{2}(x-3)log{2}(x) + log{2}(x+4) = log{2}(4) + log{2}(x-3)x(x+4) = 4(x-3)x2 + 4x = 4x - 12x2 = -12Geen oplossingen dus. cl donderdag 1 november 2007
cl donderdag 1 november 2007
©2001-2025 WisFaq