Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimum van functie met 2 variabelen

Ik heb hier de opgave:

f(x,y)=x2+2xy+9y2-6x+10y+15

Hiervan wil ik het minimum bepalen.

Stap 1. de x als constante beschouwen, dan differentieren: 2+18y+10
Stap 2. de y als constante beschouwen, dan differentieren: 2x+2-6
Deze beiden gelijkstellen aan nul en dan krijg ik: x=2 en y=-2/3

Wanneer ik deze waarden invul in de formule komt hier bij mij echter een fout antwoord uit. Wat doe ik hier nu fout?
Ik kom er zelf niet achter :(

Amber
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 28 oktober 2007

Antwoord

fx=2x+2y-6
fy=2x+18y+10

Nu moet gelden: fx=0 en fy=0

Dit geeft (4,-1) als stationair punt. Je moet dan nog wel even controleren of het minimum, maximum of zadelpunt is. Maar kijk maar 's...

WvR
zondag 28 oktober 2007

 Re: Minimum van functie met 2 variabelen 

©2001-2024 WisFaq