Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoeveel percelen (3 typen) passen er binnen een gegeven oppervlakte

Ik vraag me af hoe ik kan berekenen hoeveel percelen ik kwijt kan in gebied waarvan de oppervlakte bekend is (50 ha). Er zijn percelen in 3 typen (type 1 is 150 m2 groot, type 2 is 250 m2 groot en type 3 is 500 m2 groot).De verdeling van de percelen (in aantallen) moet zijn: 40% type 1, 35% type 2 en 25% type 3).

Ik ben benieuwd of ik dit met een wiskundige formule / vergelijking kan oplossen?

Egbert
Iets anders - zaterdag 27 oktober 2007

Antwoord

Laten we eens wat kleiner beginnen dan 50 ha.
Bijvoorbeeld 20 percelen: 8 van type 1, 7 van type 2 en 5 van type 3.
Er zijn dan
8/20·100=40% type 1.
7/20·100=35% type 2 en
5/20·100=25% type 3.
Deze 20 percelen hebben een totale oppervlakte van 8·150+7·250+5·500=5450 m2.
Een hectare is 10000m2, dus 50 hectare is 500000m2
Dus in totaal 500000/5450 setjes van 20 percelen.
500000/5450=91.74
Dus 91·20=1820 percelen.
Daarbij is natuurlijk geen rekening gehouden met het feit dat een gebied met 1820 woningen natuurlijk ook ontsloten moet worden met wegen, voorzien moet worden van parkeerplaatsen, groenvoorzieningen en dergelijke.
Het restant van 0,74·5450 m2=4033m2 lijkt me hiervoor wat aan de krappe kant.

hk
zaterdag 27 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq