Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 52700 

Re: Wat zijn vampiergetallen (7 getallen)

Ik kan niet zo goed Engels dus zouden dat eens willen opschrijven? Ik moet die bonusvraag ook oplossen.

jolien
2de graad ASO - zaterdag 27 oktober 2007

Antwoord

Hoi,

Ik zal je uitleggen wat er op die site staat. Een vampiergetal moet uit een even aantal cijfers bestaan (dus uit 4, 6, 8, ... cijfers).
Verder moet het vampiergetal te ontbinden zijn in twee factoren waarbij elke factor uit de helft van het aantal cijfers van het vampiergetal moet bestaan.
Dus als je vampiergetal uit 8 cijfers bestaat, dan moeten er 2 factoren zijn die elk uit 1/2·8 = 4 cijfers bestaan.
Een vampiergetal bestaat uit dezelfde cijfers als de factoren (waarbij de volgorde niet uitmaakt!). En de factoren mogen niet beiden op nul(len) eindigen.

Ik zal even een voorbeeld geven. 1260 is een vampiergetal, want er zijn twee factoren die uit 2 cijfers bestaan (het vampiergetal bestaat uit 4 cijfers, dus moeten de factoren uit 1/2·4 = 2 cijfers betaan).
Die twee getallen zijn 21 en 60, want 21·60 = 1260. Zie je de cijfers van de factoren (2,1,6 en 0) ook in het vampiergetal 1260 zitten?
En de twee factoren bestaan niet beide uit nullen, dus 't klopt.

Hopelijk is 't nu duidelijk,

Davy.

Davy
zondag 28 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq