Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omzetten met logaritme

Voor het berekenen van een diameter van een rioleringsafvoer zit ik met de volgende formule:

a = 400 • ( 18log ( 3b / c )) • b5/2 • d1/2

( 18log ( 3b / c )) • b5/2 = a / ( 400 • d1/2 )

b =

verder dan omzetten tot aan de tweede regel kom ik niet.
gevraagd is b, de rest is gegeven.

Jacco
Leerling mbo - dinsdag 23 oktober 2007

Antwoord

Beste Jacco,
Bedoel je:
a=400*18*10log(3b/c)*b*(5/2)*d*(1/2) ??

Omdat b "onder" de logaritme staat en er ook nog met b wordt vermenigvuldigd kan je b niet rechtstreeks uitdrukken in de andere variabelen .
Je zal dus een computerprogramma of een grafische rekenmachine moeten gebruiken om b uit te rekenen. (Of met een gewone rekenmachine benaderen door inklemmen).
Wiskundigen kunnen niet altijd alle variabelen in de andere variabelen uitdrukken!
Je krijgt (in jouw nototatie):
b5/2*log(3b/c)=a/(18*(400*d1/2))

ldr
donderdag 25 oktober 2007

©2001-2025 WisFaq